WAAROM MEDIATION

WAAROM KIEZEN VOOR MEDIATION

Advocatuur en mediation. Wat zijn belangrijke verschillen?

Een advocaat is bezig met het steeds weerleggen wat de tegenpartij zegt, een eenzijdige belichting. In de advocatuur kunnen conflicten erg op de spits worden gedreven. Gedurende een proces verslechteren relaties vaak steeds verder. Veel gaat schriftelijk, en een scherp geformuleerde brief van een advocaat kan keihard aankomen. Mensen reageren daar meestal boos en emotioneel op. Ook op zittingen komen veel emoties los waar mensen niets mee kunnen. Een advocaat vecht. Mij interesseert het veel meer hoe dingen werken tussen mensen en hoe mensen op elkaar reageren. Als mediator kan ik helpen om tot een positieve wending te komen. Dat is mooi werk.

Is mediation dan ‘soft’?
‘Het is geen therapie! Bij mediation gaat het er wel om de emoties boven tafel te krijgen die de communicatie blokkeren. Dat is confronterender dan je te verschuilen achter een advocaat. Want waarom komen mensen niet uit een probleem? Omdat ze niet vruchtbaar communiceren. Als mediator zorg je voor helderheid in de communicatie, probeer je door te ‘schillen’ de vraag achter de vraag boven tafel krijgen. Een mediator luistert , net als een advocaat, maar die zoekt vooral naar feitelijke informatie. Bij mediation is er ook plaats voor gevoelens: wat drijft iemand en welke belangen zitten erachter.’

Hoe blijf je als mediator neutraal?
‘Die neutraliteit is heel erg belangrijk, want alleen dan hebben beide partijen vertrouwen in mij als procesbegeleider. Tijdens een mediation proberen mensen je soms aan hun kant te krijgen, dan willen ze weten wat ik er nou eigenlijk van vind. Dat levert soms wel een dilemma op; ik wil wel meeleven, maar geen partij kiezen. Die neutraliteit en onafhankelijkheid is de basis voor een succesvolle mediation. Daar mag nimmer twijffel over bestaan. En niet de mediator komt met een oplossing, die komt alleen van de partijen zelf.

Wat is de grootste winst van mediation?
Als een geschil voor de rechter wordt uitgevochten, blijven de onderliggende communicatie- problemen in stand. Er ontstaat dus makkelijk een nieuw conflict en de relatie verslechtert verder. Bij een scheiding bijvoorbeeld waarbij kinderen betrokken zijn, is dat natuurlijk niet wenselijk. Vaak levert mediation méér op dan alleen de oplossing voor een conflict. Door met elkaar te praten en te onderhandelen, worden niet alleen goede afspraken gemaakt , maar wordt de basis gelegd voor een nieuwe relatie waarin de gemaakte afspraken correct uitgevoerd worden. Dat mensen een conflict zelf in de hand houden geeft een goed gevoel. 

Bij mediation ga ik als mediator samen met u beiden op zoek naar oplossingen. Die oplossingen moeten voor jullie beiden goed voelen. Bij mediation blijven jullie zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuzes. Mijn taak is ervoor te zorgen dat jullie allebei gehoord worden en goed met elkaar in gesprek blijven. Ik ga uit van jullie oplossend vermogen; jullie bespreken samen wat het beste is voor de toekomst. Omdat verstand en emotie elkaar tijdens de scheiding in de weg kunnen zitten, is het mijn taak als mediatior dat jullie blijven praten, zonder dat emoties het resultaat beïnvloeden. Zolang er van beide kanten bereidheid bestaat om over een oplossing te onderhandelen, heeft mediation kans van slagen.

Hoe gaat het in zijn werk.
Ik begin altijd met een zorgvuldige intake. Ik wil jullie casus goed kennen. Deze intake kan zowel telefonisch als op locatie. Bij conflicten komen veel emoties voor die goed communiceren belemmeren. Het is daarom van belang om eerst daarmee aan de slag te gaan. Er is bij mij volop gelegenheid emoties te uiten. Tijdens deze persoonlijke aanpak kan ik als neutrale derde de knelpunten eruit halen. Daarna kunnen we ons in zakelijk opzicht richten op het maken van goede oplossingsgerichte afspraken voor nu, maar ook voor de toekomst. Het is van het grootste belang dat er een vaststellingsovereenkomst wordt gemaakt die geheel op jullie beiden van toepassing is, waarbij de afspraken juridisch en fiscaal-technisch goed zijn vastgelegd. Bij een scheiding met kinderen begeleid ik jullie bij de realisatie een goed ouderschapsplan.  
Share by: